Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Ce veţi face pe 27…

„Ce veţi face pe 27 martie? Mergeţi la concertul lui Tudor Gheorge?”

Astăzi, la 11.00,  preşedintele interimar al R. Moldova, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, va răspunde întrebărilor cititorilor hotnews.ro. Din numărul impresionant de întrebări postate pe site-ul acestei agenţii, am selectat câteva, care vprbesc despre interesul cititorilor hotnews.ro faţă de situaţia politică, economică şi socială din R. Moldova.

„Dacă am reţinut bine, ministrul de Externe rus a cerut recent R. Moloiva să aleagă între UE şi CSI.
Dacă informaţia este corectă, vă rog să comentaţi subiectul”.

„Când va avea R. Moldova un preşedinte numit oficial în funţie?”

„Domnule preşedinte, ce credeţi că ne-a despărţit şi ce ne desparte şi în acest moment? Ştim cu toţii ce ne uneşte…”

„Ce părere aveţi despre facilitarea procesului de acordare a cetăţeniei?”

„Sunt convins că sunteţi conştient de faptul că integrarea în NATO a fost o condiţie nescrisă, dar obligatorie pentru România, pentru a putea intra în UE. Credeţi cu adevărat că o Moldovă care se vrea în Europa îşi va putea menţine statutul de neutralitate? Ce garanţii de securitate poate oferi Moldova Europei?”

„Când şi cum puteţi deveni preşedinte cu drepturi depline? Credeţi că dacă ar fi alegeri există şansa să revină la conducere un preşedinte comunist?”

„Sunt directorul unui Centru Medical şi doresc să angajez medici specialişti din R. Moldova, dar, în prezent, nu am voie, deoarece nu le este recunoscută specializarea. Cum vedeţi în viitor, dle preşedinte, accesul medicilor de la dvs. la angajări în România?”

„Dle Mihai Ghimpu, care consideraţi că este soluţia politică şi juridică pentru Transnistria care să mulţumească pe cât posibil toate părţile implicate, ştiu că este imposibil să fie toate părţile împăcate, dar care consideraţi că ar fi compromisul necesar care ar da o rezolvare situaţiei actuale?”

„Preşedintele Traian Băsescu a declarat că unirea R. Moldova cu România se va face prin integrarea Moldovei în UE, perspectivă destul de îndepărtată. Dacă cetăţenii celor două state îşi doresc Unirea cu adevărat, de ce ea nu s-ar putea realiza mai devreme?”

„Teodor Baconschi a afirmat următoarele: „Din discuţiile cu partenerii noştri de la Chişinău nu a rezultat ca problema Unirii cu România ar fi de actualitate, nici pentru elita şi nici pentru cea mai mare parte a cetăţenilor R. Moldova.” Aş putea deduce că Unirea este, însă, un subiect de actualitate pentru elita din România, dar partenerii de la Chişinău nu sunt gata. Dvs cum comentaţi?”

„Ce veti face pe 27 martie? Mergeti la concertul lui Tudor Gheorge?”

„Procesul de facilitare a cetăţeniei este jalnic… De ce nu se pot depune dosarele prin mandatari, aşa cum este prevăzut în legea cetăţeniei din 1991, nu prin OUG din 5 februarie 2010? Ca persoana să-şi depună dosarul la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj, Bucureşti au nevoie de viză, ceea ce practic este imposibil de obţinut. În concluzie, am ajuns în punctul de unde am pornit: procesul de obţinere a cetăţeniei este nul!”

„Cum vedeţi dvs. procedurile actuale de obţinere a permisului de mic trafic precum şi cea a vizei de călătorie în România pentru cetăţenii RM. Ce măsuri concrete privind facilitarea libertăţii de circulaţie a cetăţenilor RM la graniţa cu România (şi UE) aveţi în vedere şi aţi discutat cu oficialităţile de la Bucureşti?”
„Referitor la proiectul de modificare a Constituţiei RM: care sunt punctele la care membrii actualei coaliţii guvermanentale – AIE au cazut deja de acord şi care sunt (încă) în divergenţă?”

„În Basarabia aveți moldoveni români,care așteaptă ajutor mai ales economic de la România și aveți moldoveni ruși,care așteaptă ajutor multilateral de la Rusia. Nu credeți că aceasta este prima dvs. Dificultate, în lupta pentru promovarea „românismului” în Basarabia?”

„Dacă românii din Basarabia ar fi dorit cu hotărâre apropierea de România, ar mai fi câștigat puterea comuniștii lui Voronin pentru atâta vreme?”
„Cum veți reuși, prin forțe proprii, să introduceți rușii, găgăuzii, ucrainenii dvs. în UE, când ei privesc tot timpul spre Rusia?”

„Este adevărat sau fals că „limba moldovenească” este o invenţie KGB şi reprezintă o limbă care, de fapt, nu există?”